آخرین مقالات

ثبت سفارش

R O Y A L N A H A L

زمان باقیمانده تا پایان فروش نهال

تماس با نهالستان:

جهت دریافت مشاوره و یا خرید نهال ، کافیست روی یکی از راه های ارتباطی زیر کلیک نمایید.


(نهالستان باز است)
(نهالستان تعطیل است)

۰۴۴۴۵۲۳۱۵۲۰

پاسخگویی از ساعت 8:00 تا 20:00
دفتر فروش و مشاوره

۰۹۱۴۱۸۱۱۵۲۰

پاسخگویی از ساعت 8:00 تا 20:00
خط ویژه فروش + واتساپ

۰۹۲۰۱۸۱۱۵۲۰

پاسخگویی از ساعت 8:00 تا 20:00
کارشناس و مدیر فروش

۰۹۰۲۱۸۱۱۵۲۰

پاسخگویی از ساعت 8:00 تا 20:00
کارشناس فروش و مشاوره

۰۹۳۰۱۸۱۱۵۲۰

پاسخگویی از ساعت 8:00 تا 20:00
کارشناس فروش و مشاوره

۰۹۱۴۱۸۳۲۱۰۰

پاسخگویی از ساعت 8:00 تا 20:00
کارشناس فروش و مشاوره

۰۹۳۶۱۸۱۱۵۲۰

پاسخگویی از ساعت 8:00 تا 20:00
حسابداری، صدور فاکتور، هماهنگی ارسال

۰۹۰۲۰۴۳۱۵۰۰

پاسخگویی از ساعت 8:00 تا 20:00
پیگیری سفارش ارسالی

۰۹۱۴۱۸۱۱۵۲۰

پاسخگویی از ساعت 8:00 تا 20:00
کارشناس فروش و مشاوره

۰۹۱۴۱۸۱۱۵۲۰

پاسخگویی از ساعت 8:00 تا 20:00
کارشناس فروش و مشاوره

Copyright Royalnahal © 2022

آموزش احداث باغ گردو

احداث باغ گردو

احداث باغ گردو

مکان یابی:

ایران در عرض جغرافیایی ۴۰ – ۲۵ درجه شمالی واقع شده است . اصولاً مناطق گردو کاری در دنیا در عرض ۵۵-۳۰ درجه شمالی واقع گردیده اند. بعبارتی بغیر از استانهای جنوبی کشور(حاشیه خلیج فارس و دریای عمان) سایر مناطق کشور در صورت فراهم گردیدن ساير فاکتورهای آب و هوائی می توانند به کشت گردو اختصاص یابند.

توصیه بر حسب ارتفاع جهت بهبود عملکرد:

از ارتفاع ۰ تا ۱۲۰۰ متر از سطح دریا (گردوی محلی ویژه - گردوی چندلر - گردوی فرانکوت - پدرو - هارتلی - گردوی اسراییلی ) ارتفاع ۱۲۰۰ متر تا ۲۰۰۰ متر فقط گردوی فرنور و وارتیه ویژه

اقلیم:

گردو درختی است که در شرایط آب و هوای مدیترانه ای در نواحی که دارای تابستانهای معتدل و زمستان سرد باشند به خوبی رشد میکند. نیاز سرمايي گردو حدود۱۵۰۰ -۳۰۰ ساعت دمای صفر تا ۷ درجه سانتیگراد بسته به رقم می باشد. درجه حرارت لازم برای رشد و تکامل ۱۲-۹ درجه سانتیگراد و حداکثر ۳۷ درجه سانتیگراد و اپتیمم ۲۰-۱۵ درجه سانتیگراد می باشد. دمای مناسب برای محصول دهی مناسب بطور میانگین ۲۲-۱۸ درجه سانتیگراد و حداکثر ۳۵ درجه سانتیگراد می باشد.

درجه حرارت لازم برای آغاز فعالیت درخت و بیدار شدن از خواب زمستانی ۷-۵ درجه سانتیگراد می باشد، حداقل دمائی که درخت گردو می تواند در زمستان تحمل کند ۲۰- درجه سانتیگراد می باشد.

گردو به سرمای دیروقت بهاره حساس است لذا مصون بودن نسبی منطقه از سرمای بهاره دیروقت الزامی است. برودت ۵- تا ۷- درجه سانتیگراد باعث سرمازدگی گل باز شده می گردد. برودت ۷- تا ۱۰- درجه سانتیگراد باعث سرمازدگی جوانه هاي زايشي می شود. درجه حرارت مناسب برای گرده افشانی ۲۵-۱۵ درجه سانتیگراد می باشد.

در دامنه های مشرف به جنوب گلدهی سریعتر اتفاق می افتد اما خطر سرمازدگی بهاره را افزایش میدهد. از کشت و پرورش گردو در مناطقی با رطوبت نسبی بالاي ۷۰-۶۰ درصد باید خودداری کرد ،اما رطوبت نسبی کمتر از ۲۵ درصد نيز مناسب نمي باشد.

خاک:

گردو در خاکهای رسی سنگین و مرطوب رشد مناسبی ندارد ، وجود خاکهای نیمه سنگین از نوع شنی رسی و لومي برای پرورش گردو مناسب است و عمق خاک باید حداقل ۳ متر باشد. درختان گردو در خاکهائی با بافت لومی یکدست و با عمق زیاد بیشترین محصول را تولید می کنند. این خاک ها ترکیبی بهینه از نفوذپذیری همراه با حفظ آب و تهویه اطراف دارند. خاکهای لومی نسبت به خاکهای شنی به دلیل ویژگی حاصلخیزی آنها و حفظ بهتر رطوبت ارجح بوده و امکان مدیریت بهتر آبیاری را دارند. همچنین نسبت به خاکهای رسی ـ لومی و خاکهای سیلتی رسی، لومی و خاکهای رسی برتری دارند. زیرا امکان زهکشی و تهویه در این گونه خاکها به رطوبت بیشتر از خاکهای ریز بافت است.

حداكثر شوری براي گردو ۴ میلی موس بر سانتی متر است. اسیدیته مناسب ( pH ) برای پرورش گردو حداقل ۵/۶ و حداکثر ۵/۷ باشد. خاکهای ایران غالباً دارای pH بالا بوده که کاهش آن یکی از اساسی ترین راهکارها برای برطرف کردن نیازهای غذائی گیاهان به منظورتسهیل در جذب مواد غذائی می باشد.

آب:

نیاز آبی گردو بر حسب منطقه و رقم ۱۰-۸ هزار متر مکعب برای هر هکتار در سال می باشد. در آبیاری قطره ای نیاز آبی حدود ۸-۶ هزار متر مکعب برای هر هکتار در سال می باشد.

شیب:

در شیب های جنوبی گلدهی سریعتر اتفاق می افتد اما خطر سرمازدگی بهاره را افزایش میدهد.

ارتفاع:

طبق جدول شماره یک ارتفاع مناسب کاشت از سطح دریا برای گردو ۲۵۰۰-۸۰۰ متر میباشد .

طراحی باغ

دراين عمليات مي بايستي مواردي نظيرمكان يابي ، تسطيح ، آماده سازي زمين و پياده نمودن نقشه كاشت در مد نظر قرار گيرد.

الگوی کاشت:

درختان ميوه براي رسيدن به حداكثر رشد، و توليد بيشترين و مرغوبترين محصول، نياز به دريافت نور كافي دارند. اين امر ايجاب مي كند كه هنگام كاشت، بين درختان مجاور فواصل بحصوصي، كه براي درختان مختلف است و به اندازه آنها در حداكثررشد بستگي دارد، رعايت شود.كه مهمترين آنها مي توان مربعي، مستطيلي، مثلثي و داربستي را نام برد.

روش هاي مختلف كاشت درختان ميوه : الف – مربعي، ب- مستطيلي، پ- مثلثي با لوزي، ت، داربستي، دايره هاي سياه محل درختان را نشان مي دهد.

گرده افشانی:

گرده افشانی گردو عمدتا توسط باد انجام مي گيرد.

شرايط مساعد كشت گردو:

مناسب واحد شاخص، ۵۵-۳۰ درجه شمالي درجه عرض جغرافيايي، ۲۵۰۰-۸۰۰ متر ارتفاع از سطح دريا، ۱۵۰۰-۳۰۰ ساعت بين صفر تا ۷+ درجه سانتي گراد درجه سانتي گراد نياز سرمايي، بافت شني لومي و عميق - نوع خاك، كمتر از ۴ دسي زيمنس بر متر شوري خاك، ۱۰۰۰۰-۸۰۰۰ متر مكعب در هكتار در سال نياز آبي، كمتر از ۲ دسي زيمنس بر متر شوري آب، ۲۰-تا۳۷+ درجه سانتي گراد حرارت، حداكثر ۶۵ درصد رطوبت نسبي، ۷×۷ (درختان پيوندي) متر فاصله مناسب درختان

تهیه بستر:

خاک بیشتر باغها یکنواخت نیستند، خاك داخل یک باغ از ناحیه ای به ناحیه دیگر تفاوت دارد و ویژگی فیزیکی آن نيز همراه با عمق خاک تغییر می کند. ارزیابی موفقیت آمیز خاک یک باغ و اصلاح آن باعث ایجاد اين اطمینان میشود که:

الف- هیچگونه موانع فیزیکی و زهکشی وجود ندارد.

ب- قابلیت نفوذ و حفظ رطوبت هرچه بهتر و یکنواخت تراست.

ج- محدودیت هائی که اصلاح آنها بعد از احداث باغ بسیار دشوار یا غیر ممکن است وجود ندارد.

اصلاح گسترده خاک برای آماده سازی زمین جهت احداث باغ همواره ضروری نیست. برخی از خاکها به طور طبیعی دارای عمق کافی نبوده و از بافت خوب و یکنواختی برخوردار هستند بنابراین نیازی به خاک ورزی عمیق ندارند ولی بعضی خاکها لایه لایه بوده و نیاز به اصلاح دارد. خاکهای لایه لایه دارای تغییرات ناگهانی در بافت خاک لایه های زیر خاک سطحی هستند برای اصلاح این خاکها باید لایه های گوناگون باهم مخلوط شوند.

خاکهای دارای لایه رسی لایه فشرده ای از رس دارند که مانع حرکت رو به پایین آب شده و بنابراین در تهویه و رشد ریشه در خاک نیمه سطحی محدودیت دارند. اصلاح خاک، مخلوط کردن لایه رس با بقیه نیم رخ خاک منجر به رشد بهتر ریشه می گردد. اصلاح خاکها دارای لایه سخت نیازمند خردکردن و شکستن لایه سخت است تا از رشد ریشه جلوگیری بعمل نیاید.

شكستن لايه هاي غير قابل نفوذ:

تجمع مواد حاوي كلسيم در لايه هاي زيرين خاك در عمق حدودا يك متري از سطح خاك باعث ايجاد لايه هاي غير قابل نفوذي مي شود كه از رشد و توسعه ريشه هاي درخت به اعماق خاك جلوگيري مي نمايند كه نهايتا منجر به عدم رشد گياه و نتيجتا خشك شدن آن مي انجامد.

براي رفع اين معضل و شكستن اين لايه، انجام شخم عميق با استفاده از وسايلي نظير ريپر و سوسولوز امكان پذير است .

تهيه چاله:

گودالها بايستي قبلا آماده شده باشند. زمان گوده برداري با زمان درختكاري در ارتباط است ، بدين معني كه اگر موقع كاشت نهال در اواخر پاييز است چاله ها بايستي در تابستان واگر موقع كاشت نهال در زمستان است چاله ها بايستي در پاييز حفر شده باشند.

ابعاد گودال بستگي به نوع خاك واندازه ريشه دارد، ابعاد گودال بايستي به نحوي باشد كه ريشه ها در موقع كاشت با ديواره تماس پيدا نكنند درخاكهاي مرغوب گودال مي بايستي فضايي بين ۶۰-۳۰ سانتيمتر بيشتر از نوك ريشه ها داشته باشد واين فضا براي خاكهاي نا مرغوب مي بايستي بيشتر مد نظر قرار گيرد.

معمولا قطر چاله هابين ۳۰ تا ۵۰ سانتي متر خواهد شد .در صورتيكه از مته پشت تراكتوري استفاده شود، قطر چاله حدود ۳۵ سانتي متر خواهد بود عمق چاله بستگي به عمق پراكنش ريشه هاي درخت دارد در عمل معمولا" عمق ۴۰ تا ۵۰ سانتي متري مناسب مي باشد.

زمان کاشت:

موعد کاشت گردو در مناطق معتدله از اوایل بهمن تا اواخر اسفند و در مناطق سردسیر پس از سپری شدن فصل یخبندان در اواخر زمستان تا اوایل بهار می باشد.

نحوه کاشت:

پس از انجام هرس ریشه ها (آرایش ریشه)، نهالها در وسط چاله های کاشت قرار گرفته و خاکی که قبلاً آماده گردیده است به آرامی در اطراف ریشه نهال ریخته شده و کوبیده می شود تا محفظه های هوا در حفره های داخل ریشه باقی نماند. لازم به ذکر است که عملیات کاشت نهال بایستی به طریقی انجام شود که محل یقه در بیرون از خاک قرار گیرد. و محل پيوند حداقل ۱۵-۱۰ سانتيمتر بالاتر از سح خاك باشد . بعد از کاشت، عملیات سربرداری از ارتفاع ۱۲۰ – ۸۰ سانتی متر با برش مورب (۴۵ درجه) انجام شده و محل برش با چسب باغبانی پوشانیده شود.

قیم گذاری:

باید از قيم براي هدايت رشد و حفاظت نهال در برابر باد استفاده گردد.

مالچ:

بمنظور حفظ رطوبت خاک از موادی مثل کاه و کلش ، مواد پلاستیکی ، بقایای گیاهی ، مالچ نفتی و غیره بعنوان مالچ می توان استفاده کرد.

آبیاری:

انجام آبياری اوليه بلافاصله پس از کاشت الزامی است

هرس فرم دهی:

بهترین روش هرس فرم درخت گردو، هرس جامی با محور تغییر یافته (Modified-central- leader ) می باشد که در سال دوم ۵-۳ بازوی اصلی از جوانه های زیرین در جهات مختلف و بفواصل حداقل ۳۰ سانتی متر از همدیگر انتخاب می شوند که اسکلت اصلی درخت را تشکیل می دهند. این شاخه ها بایستی حداقل ۳۰ سانتی متر از همدیگر فاصله داشته و در جهات مختلف قرار داشته باشند. عملیات هرس بایستی طوری انجام شود که در نهایت درخت به فرم هرس جامي با محور تغيير يافته و با شکل متقارن درآید.

معمولاً در ارقام با باردهی انتهایی عملیات هرس تا سال چهارم انجام می شود و بعد از سال چهارم هرس، تنها به حذف شاخه های زائد و خشک شده محدود می گردد، لیکن در ارقام با باردهی جانبی، هرسال یک سوم انتهایی شاخه ها هرس شده و در تمامی مراحل محل هرس با چسب باغبانی پوشانده می شود.

اصلاح باغ

تغيير ارقام نامطلوب با روش سرشاخه كاری:

هدف از سرشاخه كاري عبارتست از تغيير رقم يك درخت توسط عمل پيوند كه زمان دقيق اجراي آن به روشي بستگي دارد كه مورد استفاده قرار مي گيرد. انواع پيوند شاخه((Graftingشامل نیمانیم، اسكنه، جانبي، زبانه اي و گاوه ا ي را مي توان پيش از پوست دهي درخت و در فصل خواب در خلال فصل زمستان انجام داد.

ارقامي كه مورد استفاده قرار مي گيرند شامل ارقام گردوی مرغوب و دیر برگ( دير گل) جمال،دماوند چندلر،پدرو ،هارتلي و روند دو مونتیگناک و سایر ژنوتیپهای برتر و مورد تایید کمیته فنی استانها هستند كه بایستی از نهالستانهاي مجوزدار تهيه شده و از ارقام شناسه دار باشند.

ویژگیهای مهمی که در انتخاب رقم باید مدنظر قرار گیرد شامل زمان گلدهی، تطابق زمان گرده افشاني، زمان رسیدن و سهولت جداشدن دانه از پوست، عملکرد، عاری بودن از آفات و بیماریها و قابلیت عرضه به بازار می باشد.

تربیت و هرس درخت:

شامل حذف شاخه های خشک شده و خسارت دیده و بیمار و همچنین شاخه های با زاویه حاده که مانع رسیدن نور و هوا می شوند، می باشد.

شاخه برداری ( تنک کردن):

شاخه برداری برای بازکردن ، تنک کردن تاج و کنترل بلندی درخت بکار میرود. شاخه برداری با کاستن از چوب ، رقابت برای مواد غذائی را کاهش داده و در مجموع سبب تقویت شاخه های باقیمانده میشود. شاخه ها به طور کامل با بریدن آن در محل اتصال به شاخه اصلی بايستي حذف شوند.

سربرداری:

حذف قسمتی از یک شاخه ، هرس سربرداری است. سربرداری بیشتر از شاخه برداری سبب تقویت رشد منطقه ای و درخت میشود، چون جوانه های باقیمانده را از غلبه جوانه انتهائی آزاد میکند و به دلیل اینکه جوانه ها در نزدیکی نوک شاخه تجمع دارند سربرداری تعداد نسبتاً زیادی از نقاط رشد بالقوه را حذف کرده و بنابراین جوانه های باقیمانده را تحریک می کند. حذف انتهای شاخه به این معنی است که کربوهیدراتهای ذخیره شده در قسمت پائین شاخه هنوز برای نقاط رشد قابل دسترسی است.

اصلاح روش آبیاری

بازسازي انهار:

اصلاح ومرمت انهار به منظور استفاده بهينه از منابع آبي موجود ضروري مي باشد. دراين راستا جلوگيري از هرز آب و حذف علفهاي هرز به منظورجلوگيري از پراكنش بذور آنها بسيار مهم مي باشد.

اصلاح سيستم آبياری:

حتی الامکان استفاده از سیستم آبیاری تحت فشار به منظور بالا بردن راندمان آبیاری و کاهش تلفات انتقال آب توصیه می شود. ضمناً در باغ هایی که استفاده از سیستم مذکور امکان پذیر نیست توصیه می شود سیستم آبیاری سنتی (کرتی و غرقابی) به سیستم آبیاری جوی و پشته تبدیل گردد. تعداد دفعات آبیاری با توجه به شرایط منطقه، میزان بارندگی و میزان تبخیر و تعرق خصوصاً در ماههای خشک سال تعیین می گردد.در صورت استفاده از سیستم آبیاری تحت فشار،روش بابلر بيشتر توصيه مي شود، در صورت استفاده از آبياري قطره اي، بهتر است دو لوپ دایره ای بفواصل نیم و یکمتر در دور درخت در نظر گرفته شود.

سیستم بابلر دربه حداقل رسانيدن محدودیت های فیزیکی خاک، بسیار موثر تر از سیستم های آبیاری سطحی است.

سیستم بابلرآب را به مقدار کم و با کنترل دقیق به کار میبرد و با نفوذپذیری خاک بهتر انطباق می یابد. هنگامیکه مقدار کم آب آبیاری در دفعات زیاد به طوری به کار رود که با مصرف آب گیاه انطباق یابد نتایج بهتری در بر خواهد داشت.در سيستم آبیاری بابلر نیاز آبی گردو در حدود ۸-۶ هزار متر مکعب برای هر هکتار در سال می باشد.

اصلاح ساختار باغ

تسطيح ناهمواري هاي سطح باغ:

به منظور سهولت در تردد ادوات باغي و امكان انجام بهتر عمليات داشت و برداشت لازم است كه پستي و بلندي ها ي موجود در بين درختان تسطيح گردند.

اصلاح فيزيكی و شيميايی خاک:

هدف از اصلاح فيزيكي خاك بهبود شرايط فيزيكي خاك از نظر ساختمان وبافت خاك مي باشد، اين كار از طريق خاك ورزي و يا افزودن كودهاي دامي، سبز و... امكان پذير مي باشد.

هدف از اصلاح شيميايي خاك بهبود وضعيت خاك از نظر تامين عناصر غذايي مورد نياز براي رشد گردو و همچنين اصلاح اسيديته ( pH ) به میزان ۷.۵ - ۶.۵ و شوري خاك (Ec ) به میزان حداکثر ۲ دسی زیمنس بر متر مي باشد.

اصلاح سيستم كاشت:

تعديل تراكم: اگر تراكم در داخل باغ بدليل زياد يا كم بودن تعداد درختان نا مناسب باشد و يا درختان بصورت نامنظم كشت شده باشند، بطوريكه عبور و مرور ادوات در داخل باغ را با مشكل روبرو كنند مي بايست درختان نامناسب را حذف و در صورت لزوم واكاري نمود.

تنظيم فواصل بين درختان: در گردوی پیوندی فواصل کاشت ۷×۷ متر و در گردوی بذری فواصل کاشت ۱۰×۱۰ متر و بصورت سیستم مربع می باشد و در مناطق کوهستانی و اراضي شيبدار فواصل کاشت گردوی پیوندی ۶ متر و گردوی بذری ۸ متر و بر روي خطوط تراز مي باشد.

واكاري: در مواردي كه تعدادي از درختان خشك گرديده ويا فواصل خالي روي رديفها وجود دارد مي توان نسبت به كشت نهال اقدام نمود فواصل خالي مي تواند دراثر انجام عمليات تعديل تراكم در باغ ايجاد شده باشد.

پوشش تنه: براي پيشگيري از خسارت جوندگان ، سرما زدگي ، آفتاب سوختگي ، آفات و بيماريها صورت می گیرد. در برخی موارد از فنس (توری) برای حفاظت درختان از صدمات حيوانات و چرای دام ها استفاده می شود. استفاده از محلول بوردو وهمچنين رنگ سفيد نيز مي تواند تنه را از آفتاب سوختگي محافظت نمایند. در مناطقي كه آفتاب شديد وجود دارد مي توان براي حفاظت دانهال ها از لوله هاي پلاستيك سفيد رنگ به طول ۱۵۰- ۱۰۰ سانتيمتر و قطر ۳۰-۲۰ سانتيمتر استفاده كرد كه هم باعث حفظ تنه گياه از آسيب جوندگان شده و هم تنه را از آفتاب سوختگي محافظت مي كند. اين لوله داراي يک شکاف طولي است که با کمي فشار به راحتي باز مي شود و پس از استقرار در پیرامون تنه دوباره بسته مي شود.

نگهداری باغ

نگهداری تا موعد باردهی اقتصادی مجدد:

اين عمليات شامل مواردي نظير شخم ساليانه بين رديف ها ، تهيه ، حمل و پخش كودهاي دامي و شيميايي، مبارزه با آفات، بيماريها و علفهاي هرز، هرس و... مي باشد.

کود آلی:

کود دامی به میزان ۳۰-۱۵ تن در هکتار در هر سال یکبار بصورت چالکود در خلال پائیز و زمستان در اختیار باغ قرار میگیرد.

کود شیمیایی:

با در نظر گرفتن نتايج آزمون خاك و برگ و با توجه به سن درخت گردو و بازاي هر اصله ساليانه ۱-۵/۰ كيلو ازت خالص در دو نوبت نيمي در اوايل فروردين و الباقي يكماه بعد و ترجيحا سولفات آمونيوم و يا اوره داده مي شود . كود فسفره و ترجيحا سوپر فسفات تريپل به ميزان ۷۵/۰-۵/۰ كيلو فسفات بازاي هر درخت و كود پتاسه و ترجيحا سولفات پتاسيم به ميزان ۱-۵/۰ كيلو پتاس بازاي هر درخت در اسفند ماه و همه كودها در سايه انداز درخت داده شده و بلافاصله آبياري گردد. مقادير كوچكتر براي نهال و مقادير بزرگتر براي درختان بارور ذكر شده است.

ضمنا در روش چالكود نيز بازاي هر نهال دو چالكود به ابعاد ..... سانتی متر و در سنين باردهي چهار چالكود در چهار طرف درخت و در سايه انداز درخت حفر مي شود كه تا ۸ چالكود نيز قابل افزايش است .در هر كدام از آنها ۲۰ – ۱۰ کیلوگرم کود دامی پوسیده بهمراه ۲/۱ يا ۴/۱ از مقادير ذكر شده از كودهاي شيميايي (فسفاته و پتاسه) در خلال زمستان داده مي شود. ضمنا كودهاي ميكرو شامل اوره،اسيد بوريك و سولفات روي هر كدام به ميزان ۵ در هزار در دو نوبت،يكي در پاييز بعد از برداشت ميوه و قبل از ريزش برگها و دومي در اوايل بهار در زمان متورم شدن جوانه ها محلول پاشي مي شود. كودهاي ميكرو از زمان باردهي ميوه و در گردوي پيوندي از سال پنجم به بعد داده مي شوند.

مبارزه با آفات و بیماریها:

درصورت مشاهده خسارت بیش از حد آستانه اقتصادی آفات و بیماریهای مهم گردو، عملیات مبارزه با آفات و بیماریهای مذکور براساس دستورالعمل سازمان حفظ نباتات صورت می پذیرد. آفات و بيماري هاي مهم و اقتصادي گردو عبارتند از: كرم خراط ، كرم سيب، شته، آنتراكنوز و باكتريوز. در مورد آفات حتي المقدور بايد سعي شود از مبارزه شيميائي استفاده نشود ولي در صورت لزوم براي بعضي از آفات مثل شته سبز و يا شته خالدار لازم است در صورت طغيان، مبارزه صورت گيرد، البته اين آفت تقريباً در همه جا ديده ميشود ولي انگل ها و شكارچيان مناسبي نيز در مناطق مختلف دارد، لذا بهتر است پس از بروز آفت، چند نوبت بازديد بعمل آيد، در صورتيكه تعداد شته سالم روي هر برگچه از ۱۵ تا ۲۰ عدد بيشتر باشد، با نظارت كارشناسان حفظ نباتات به مبارزه با اين آفت اقدام شود.

آفت مهم ديگري كه مبارزه مكانيكي و شيميايي لازم دارد كرم خراط (لارو پروانه فرمي ) است . خسارت كرم خراط بيشتر در مناطق كم ارتفاع و همچنين مناطق گرم و خشك مي باشد لازم است قبل از هرس كاملاً بصورت فيزيكي حذف و دالان هاي روي شاخه هاي اصلي و تنه اصلي بوسيله سم و چسب پيوند پوشانده شوند، در فصل رشد نيز شاخه هاي جديد را در حدود اواخر خرداد و تيرماه بازديد نموده در صورت مشاهده اولين آثار فعاليت اين آفت، آنها را حذف نموده وچند سمپاشي با سموم تدخيني انجام داده و از تله فرموني و طبق توصيه كارشناسان حفظ نباتات استفاده مي شود.

در مورد ساير آفات بخصوص كنه ها بايد از مبارزه تلفيقي و همچنين جلوگيري از ايجاد گرد و خاك دركنترل اين آفت موثر است، استفاده كرد .

در مورد بيماريها مخصوصاً بيماري باكتريائي بلايت لازم است در موقع شناسايي و انتخاب درختان، ارقام مقاوم انتخاب شده باشند.

در بعضي از سالها كه در بهار، بارندگي زياد مي باشد، شده ممكن است بيماري آنتراكنوز گسترش يابد در اينصورت حتماً بايد با كارشناسان حفظ نباتات مشاوره لازم انجام شود و در صورت لزوم با استفاده از سموم قارچكش در دو نوبت بهار و تابستان نسبت به مبارزه شيميايي با اين بيماري اقدام كرد.

سرما زدگی:

1. با توجه به توصيه هاي تحقيقاتي رقم مناسب و ديرگل بايد در هر منطقه كشت شود. در اين خصوص ارقام دیر برگ (ديرگل) جمال، دماوند ،Chandler،Hartley،RDM ،Pedro قابل توصيه مي باشد. 2. كنترل آفات و بيماريها و علفهاي هرز در باغات آسيب ديده از سرما با توجه به ضعيف شدن درختان از اهميت ويژه اي برخوردار است كه مي بايست به دقت انجام شود. تغذيه ، آبياري درختان در باغات سرمازده بايد به طور منظم انجام شود. و درختان و شاخه هاي حذف شده بايستي هر چه سريع تر از باغ خارج و معدوم گردند.

روشهای پيشگيری از سرما و یخ زدگی درختان

الف- روشهای کوتاه مدت

گرم کردن باغ با استفاده از بخاری های باغی:

جهت جبران گرمایی که از طریق تشعشع از دست می رود می توان از بخاری ها یا پلار. باغي (۱۴۰-۸۰ عدد در هكتار) استفاده نمود.

روش غرقاب کردن خاک:

به ازای هر گرم آب در حال یخ بستن حدود ۸۰ کالری گرما آزاد می شود. گرمای آزاد شده از آب باعث حفظ دمای باغ در محدوده دمایی بین ۱ تا ۲ درجه سانتیگراد یا کمی بیشتر می شود. این مقدار گرمای آزاد شده می تواند تا حدودي باعث حفاظت گیاه از یخ زدگی گردد. لذا آبياري غرقابي مي تاند تا حدودي از ميزان سرما بكاهد .

انواع پوششها:

از انواع پوششهای گیاهی مانند کاه، کلش، شاخ و برگ گیاهان و خاک و ... استفاده می شود.

سفید کردن شاخه ها:

معمولا ًسطوح سفید، در شبهای صاف بی ابر بدون باد، کمتر از سطوح سیاه و تیره در اثر تشعشع حرارت خود را از دست می دهند.

الف- روشهای بلند مدت

انتخاب مکان مناسب:

توصیه می شود درختان گردو در دامنه های رو به شمال کشت گردند، تا گلدهی بهاره آنها به تأخیر افتاده و بصورت طبیعی خطر سرما زدگی آنها کاهش یابد.

انتخاب خاک مناسب:

خاکهایی که دارای عمق حدود ۵۰ سانتیمتر هستند و نیز خاکهای مرطوب، متراکم، عاری از علفهای هرز و خاکهایی که با مواد آلی و کود به خوبی مخلوط شده اند باعث حداکثر ذخیرة گرما در طول روز می شوند.

حفاظت درخت با استفاده از ارقام مناسب:

درختان ديرگل که شکوفه های آنها در بهار دیرتر باز می شود، کمتر در معرض خطر سرما زدگی قرار دارند. ارقام دیر برگ (ديرگل) ،جمال و دماوند Chandler، Hartley،Fernor RDM،Pedro

عملیات به زراعی:

استفاده از کود کافی در زمان مناسب، کنترل آفات و بیماریها، آبیاری کافی و ... ، باعث بهبود سلامت گیاه و در نتیجه مقاومت بیشتر گیاه نسبت به سرما وسرما زدگی می شود.کودهای پتاسیم و در مواردی کودهای فسفری باعث افزایش تحمل به یخ زدگی می شود. یکی از روشهای ساده به زراعی برای افزایش مقاومت گیاه در برابر سرما، تسریع در فرا رسيدن دوره رکود گیاه از طریق كاهش مبزان آبياري و كوددهي به ویژه در پایان فصل رشد می باشد. استفاده از تنک زودرس میوه در درختان میوه نیز باعث افزایش مقاومت به سرمای گیاه از طریق جذب بیشتر مواد فتوسنتزی توسط بخش چوبی درخت می شود. هرس فرم مناسب رشد درختان(سيستم جامي با محور مركزي تغيير يافته) نيز باعث كاهش خسارت سرمازدگي مي گردد.

بادشکن ها:

بادشکن ها معمولاً از یک یا چند ردیف درختان غیر مثمر تشکیل می شوند که سریع الرشد بوده و در اطراف باغ های مثمر در جهتی که بادهای شدید محلی از آن طرف می وزد، کاشته می شوند.

زمان برداشت:

موعد برداشت گردو در اواخر شهريور تا مهر ماه مي باشد كه وقتي حدود ۸۰ درصد پوست سبز ميوه ترك بر ميدارد ميوه هاي گردو مي رسند.بعبارت ديگر ۴-۱ هفته قبل از اينكه پوست سبز از ميوه جدا شود ميوه رسيده است.توصيه مي شود پس از برداشت گردو،در اسرع وقت پوست سبز آن جدا شود و با محلول وايتكس يك درصد شست و شو و سفيد شود

از کاشت تا برداشت نهال گردو کنار شماییم

جستجو در سایت