پشتیبانی نهالستان ۰۹۱۴۱۸۱۱۵۲۰
جهت دریافت مشاوره و یا خرید نهال ، کافیست روی یکی از راه های ارتباطی زیر کلیک نمایید.
Copyright Royalnahal © 2022
فواید صمغ درخت بادام و کاربردهای فراوان آن در زمینه طب سنتی و فراتر از آن بسیار زیاد است. نام علمی صمغ استخراج شده از درخت بادام Amygdalus scoparia است.
صمغ آلوچه، صمغ آلو یا گوجه فرنگی، صمغ زردآلو، صمغ هلو، صمغ گیلاس، صمغ آلبالو، صمغ قراسیاه در مجموع به عنوان صمغ ایرانی شناخته میشوند.
درختان نام برده فوق صمغ فارسی ترشح می کنند که به رنگ های سفید، زرد و قرمز می آید و تنها با صمغ عربی تفاوت دارد که در آب سرد نامحلول است. این صمغ که به صمغ زدو و صمغ شیراز نیز معروف است، مانند سایر صمغ ها در صورت حل شدن در آب، محلول چسبناکی تولید می کند.
انگوم / جد / زدو / ازدو / جدو / صمخ قراصیا
خردههای زدو که در اثر ضربه برای مجزا نمودن پوست ساقه از صمغ به وجود میآید که اندازه آن مانند ماش است.
قطعات صمغ کوچکتر از زدو روانباری به همین نام است.
از خرده های زدو جوشی کوچکتر است و مانند شکر است.
صمغ بادام یک پلی ساکارید است که از درخت بادام ترشح می شود.صمغ زدو بادام از اجزای محلول و نامحلول تشکیل شده است که به ترتیب دارای خاصیت حلالیت و تورم هستند.
گرانروی صمغ به دما و تغییرات pH بستگی دارد. بیشترین ویسکوزیته در pH 7.2 و دمای 24 درجه سانتیگراد است.
علاوه بر این، ویسکوزیته با حضور الکترولیت های قوی تغییر می کند، توانایی تشکیل امولسیون روغن در آب و پایداری آن با افزایش غلظت صمغ افزایش پیدا می کند.
رفتار حرارتی صمغ با رطوبت های مختلف توسط کالریمتری افتراقی (DSC) بررسی شد و نتایج نشان داد که مشخصات حرارتی نمونه ها گرماگیر است.
بر اساس نتایج به دست آمده از صمغ طبیعی و بومی زدو می توان گفت که این صمغ یک افزودنی بالقوه برای استفاده در صنعت به عنوان قوام دهنده، امولسیفایر و تثبیت کننده می باشد.
زدو شبیه صمغ عربی است، اما صمغ عربی عمدتاً در صنعت و صمغ عربی در غذا استفاده می شود. زدو اخلاط را قطع می کند، برای تحریک اشتها و شکستن سنگ های مثانه استفاده می شود
کاربردهای صنعتی زدو بسیار متنوع است. صمغ زدو در صنعت نساجی، بافندگی، کاغذ، چسب، لیتوگرافی، جوهر و بسیاری از صنایع آرایشی و بهداشتی و غذایی استفاده می شود.این صمغ همراه با کتیرا و صمغ عربی به عنوان امولسیون کننده و معلق کننده در پزشکی استفاده می شود. همچنین به دلیل خاصیت چسباندگی در قرص سازی استفاده می شود.
ایران سالانه حدود 700 تن کالاهای متفرقه تولید می کند که 200 تا 400 تن آن صادر می شود. کشورهای اروپایی یکی از مهم ترین خریداران این محصول هستند، ماده باندینگ در صنایع مختلف مصرف می شود، در بین کشورهای اروپایی، فرانسه و آلمان خریداران اصلی صمغ گیر ایرانی هستند. از میان کشورهای عربی، امارات، قطر و پاکستان واردکنندگان ایرانی زادو هستند.
هند نیز این محصول را به مقدار کم و به صورت متناوب از ایران خریداری می کند. بر اساس آمار 10 سال گذشته، بیشترین حجم صادرات روغن سقز در سال 1378 با حدود 1000 تن به ارزش 144005 دلار آمریکا و کمترین حجم صادرات روغن سقز در سال 1381 حدود 26 تن بوده است.
صمغ زدو از نظر خواص بسیار شبیه صمغ عربی است، متأسفانه صمغ زدو را در اصطلاح تجاری اغلب صمغ عربی می نامند و صمغ عربی را از شیره ساقه و شاخه های گیاهی به نام اکاسیا به دست می آورند.اما صمغ صادر شده از ایران به نام صمغ عربی از نهال بادام استخراج می شود و در واقع صمغ زدو می باشد.
واضح است که صمغ عربی در کشورهای عربی یک محصول تجاری قابل توجه نبود و به این دلیل نامگذاری شد که پزشکان عرب قدیم این صمغ را به مقدار زیاد مصرف میکردند، به عنوان یک عامل تسکین دهنده برای التهاب و خراشهای پوستی و به عنوان نرمکننده پوست.
سایر خواص صمغ عربی عبارتند از: تسکین درد سینه و صاف کردن صدا، بند آوردن خونریزی، کاهش التهاب رحم، التیام سوختگی و تغذیه بدن.
برای دیدن انواع نهال بادام به صفحه نهال بادام مراجعه نمایید
گرم و خشک. برای تسکین سرفه هر بار 5 گرم با آب جوشیده سرد میل شود. می توان از آن برای درمان سرفه مزمن استفاده کرد.
روشن شدن پوست، برای این کار آن را در آب جوش حل کرده و به پوست می زنند. همچنین می توانید از خواص جو دوسر برای بهبود پوست خود بهره ببرید.
افزایش دید، برای افزایش دید آن را روی چشم ها بمالید. خارش و پوسته پوسته شدن پلک ها را برطرف می کند. آن را در سرکه حل کرده و روی بدن بمالید تا از شر آکنه کودکان خلاص شوید. کوبیده آن می تواند اشتها را تحریک کند. مفاصل متورم را درمان می کند، با انگل ها مبارزه می کند، گیاه دیگری که با انگل ها مبارزه می کند راش نام دارد.مسکن دندان درد، نرم کننده مو و پوست، خردکننده سنگ مثانه، رفع خشونت قصبه ریه، درمان تنگی نفس، تقویت کننده قلب و ذهن.
صمغ زدو به دلیل خاصیت تثبیت کنندگی مناسب می تواند تا 75 درصد کربوکسی متیل سلولز (CMC) در سس مایونز را بدون تغییر در مقبولیت عمومی و خواص ارگانولپتیک سس مایونز تولیدی جایگزین کند.
استفاده موثر از این صمغ در بهبود خواص رئولوژیکی خمیر نان تافتون و تثبیت سیستم شربت خاکشیر در برابر ته نشینی، بهبود خواص بافتی، افزایش ویسکوزیته و کاهش سینرزیس در ماست های پروبیوتیک کم چرب و جایگزینی آن با ژلاتین (بخش نامحلول در آب) صمغ ایرانی) در محصولات پاستیلی به اثبات رسیده است.
به دلیل خاصیت چسبندگی، می توان از چسب ایرانی در قرص سازی، رنگ سازی، بافندگی (مثلاً برای آهار دادن پارچه) و یا برای عایق کاری سطوح لنج ها و قایق ها در برابر نفوذ رطوبت استفاده کرد.
از صمغ فارسی می توان به عنوان ماده پایه برای تولید چسب مایع و سایر چسب های صنعتی استفاده کرد.
این صمغ طبیعی و غیر سمی به عنوان چسب برای قسمت چسبنده مهر استفاده می شود.هنگامی که سطح تمبر خشک شود، هیچ گونه چسبندگی وجود ندارد، اما هنگامی که سطح تمبر خیس شود، حالت چسبندگی ایجاد می کند.
از صمغ ایرانی نیز می توان به عنوان چسب زغال سنگ در تولید زغال سنگ قالبی یا زغال فشرده استفاده کرد.
صمغ ایرانی به دلیل چسبندگی بالا و قیمت مناسب آن روز به روز بیشتر در فرمولاسیون های مختلف کودهای گیاهی و تولید خوراک دام استفاده می شود.
فواید صمغ درخت بادام