پشتیبانی نهالستان ۰۹۱۴۱۸۱۱۵۲۰
جهت دریافت مشاوره و یا خرید نهال ، کافیست روی یکی از راه های ارتباطی زیر کلیک نمایید.
Copyright Royalnahal © 2022
نهال زرشک نهالی با میوه های رنگارنگ و براق، مقاوم و آسان برای رشد است که خرید و پرورش آن برای احداث باغ بسیار سودآور و مثمر خواهد بود و پس از رسیدن به بلوغ این نهال نمای فوق العاده زیبایی را از ترکیب رنگ های قرمز و سبز در باغ ایجاد می کند که چشم هر رهگذری را به خود جلب می کند.
هرس یکی از مهم ترین روش های نگهداری نهال زرشک است که علاوه بر افزایش اقتصادی درختان، مزایای ویژه ای برای سلامت و بقای گونه ها دارد که عبارتند از:
• حفظ تراکم درختان و ظاهر گونه ها در باغ
• افزایش عملکرد و بازدهی درختان زرشک
• ارتقای کیفیت محصول و ایجاد بازار رقابتی در زمینه فروش نهال زرشک
بارزترین نکته در مورد هرس درخت زرشک این است که هر شاخه از درخت زرشک بالغ فقط یک بار در طول عمر خود بار می دهد و این ویژگی ذاتی این نهال است. احتمالا اکنون متوجه خواهید شد که چرا محصولات تازه زرشک به صورت دسته و شاخه در بازار موجود است.عرضه زرشک تازه با شاخه در بازار فروش دو دلیل دارد:
1. اول اینکه میوه برای مدت طولانی تری تازه می ماند. ثانیاً زرشک در هنگام برداشت با هرس شاخه ها همزمان برداشت می شود، زیرا اکثر باغداران باتجربه می دانند که در سال آینده که درخت زرشک شروع به باردهی می کند، شاخه های قدیمی نمی توانند میوه بدهند و فقط منبع غذایی شاخه جدید را محدود می کند، بنابراین بهتر است آنها را هرس کنید تا منابع غذایی جوان و شاخه های جدید محدود نمی شود.
2. معمولاً در سالهای اول کاشت نهال زرشک باغداران عملیات سنگینی را برای هرس سالانه نهال انجام نمی دهند و با توجه به ارتفاع کمی که نهال زرشک در طول عمر خود به دست می آورد، بر روی بوته های کوتاه و نسبتاً پهن نباید هرس غیراصولی انجام داد. برای همین منظور، با توجه به توصیه کارشناسان نهالستان، هرس گونه در سال های اول توصیه می شود تا بوته شکل و تنه خود را حفظ کرده و استحکام بیشتری پیدا کند. احتمالا تا به حال نام هرس سندانی را شنیده اید! واژه ای نسبتاً تخصصی که در باغبانی بسیار رایج است و زمانی به کار می رود که درختی چند تنه داشته باشد.بعد از گذشت 4-5 سال از زمان کاشت نهال زرشک، بوته های پهن با تنه های متعدد را مشاهده می کنید که باید با هرس سندانی برداشته و بریده شوند تا شاهد تراکم درختچه های فرعی در اطراف بوته اصلی نباشیم. و این روش باید هر سال تکرار شود تا اثر مثبت خود را نشان دهد.
اگر بخواهیم کمی دقیق تر در مورد نحوه هرس درخت زرشک صحبت کنیم، می توانیم مراحل و روش های اصلاح این درختان سودآور را طی 5 مرحله اصلی و حیاتی شرح دهیم:
• جداسازی کامل شاخه ها و محصولات میوه از قسمت های انتهایی. این کار باید با قیچی باغبانی تخصصی ضدعفونی شده انجام شود.
• حذف کامل پاجوش های اصلی برای جلوگیری از ازدحام در اطراف درختچه اصلی. بهتر است بدانید که این کار با هدف از بین بردن آفت هایی مانند زنبور سر شاخه خوار و تقویت درختچه زرشک انجام می شود تا منابع غذایی ریشه ها محدود نشود.
• از بین بردن تنه جوش های فرعی رشد کرده بر سطح تنه اصلی.
• اگر به درختچه های زرشک 3-1 متری دقت کنید، می بینید که در سطح تنه اصلی، تنه های فرعی حداقل 50-45 سانتی متر از سطح زمین رشد کرده اند.
آیا تا به حال به این فکر کرده اید که چرا خرید نهال زرشک برای مناطق نسبتاً خشک و کم آب شرق کشور مانند قائنات و خراسان توصیه می شود، با وجود اینکه در این مناطق تابستان های خشک و بارندگی کم و همچنین بادهای قوی و شدید را داریم. همانطور که می دانید بوته های زرشک به صورت تک تنه رشد نمی کنند و از نظر ظاهری حداکثر دارای 5 تنه اصلی هستند که باعث گرد شدن شکل اصلی درخت خواهد شد. برای این منظور تنه های اضافی را جدا و حذف می کنیم و فقط 5 تنه را حفظ می کنیم تا فضای داخل بوته خالی بماند. هدف اصلی این روش هرس درخت زرشک این است که:
• ایجاد تهویه مناسب بین شاخه ها و تنه
• کاهش تراکم تاج درختچه زرشک به طوری که فقط قسمت های مرکزی گونه نور خورشید را دریافت کند.
• افزایش تهویه و روشنایی نیز باعث افزایش بهره وری درختان زرشک خواهد شد.
• دایره شکل بوته های زرشک شرایط برداشت را ایجاد کرده و هدر رفت محصول را کاهش می دهد.
• این فرم چندگانه و دایره ای در هنگام وزش باد شدید در مناطق خشک و بیابانی سازگاری و مقاومت ایجاد می کند.
• کاهش تراکم شاخه های نزدیک به هم در بوته های جوان و بالغ: باغداران مجرب به منظور حفظ کیفیت محصول در هنگام برداشت و جلوگیری از گرد و غبارگیری شاخه ها پس از مشاوره و راهنمایی کارشناسان نهال زرشک در محل فروش مرکز، شاخه های نزدیک به یکدیگر را هدف قرار داده و جدا می کنند تا همزمان به باروری درختان نیز کمک شود.
حال که با روش های اولیه و تخصصی هرس درخت زرشک آشنا شدیم به زمان بندی هرس زرشک می پردازیم.
همانطور که می دانید مناسب ترین زمان برای انجام عملیات هرس باغ بر اساس شرایط محیطی و آب و هوایی و همچنین وضعیت سلامت درختان باغ خود توسط خود باغدار تعیین می شود. اگر شما عزیزان ناآگاه و بی تجربه در این زمینه هستید بهتر است ریسک نکنید و حتما به دنبال نهالستانهایی معتبر و رسمی با کادری حرفهای باشید و پس از تحقیق فراوان و یافتن نهالستانی قابل اعتماد در این زمینه مشاوره بگیرید و سپس وارد عملیات شوید. از جمله مهمترین مواردی که باید در رابطه با آن مشاوره بگیرید:
• بهترین زمان برای هرس
• بهترین روش هرس درختان باغ با توجه به شرایط اقلیمی و سن درختان که باید پس از بازدید کارشناس در این زمینه مشخص شود.
• شدت هرس سالانه درختان و...
هیچ باغبانی نمی تواند زمان مناسبی را برای هرس درخت زرشک به دقت بیان کند زیرا این زمان به آب و هوای منطقه، نوع و شدت هرس و همچنین فاصله بین درختان بستگی دارد. اما طبق تجربه بهترین زمان برای هرس منظم سالانه درختان خزان پذیر فصل زمستان یعنی از ابتدای آبان تا پایان بهمن ماه است زیرا در آن زمان ریشه درختان خوابیده و امکان هرس وجود دارد، در واقع پس از شروع اولین برگ ریزی می توانید هرس را شروع کنید و تا زمانی که درختان زرشک شروع به شکوفه دادن می کنند فرصت هرس دارید. هرس زمستانه یا هرس خشک و هرس تابستانی یا هرس سبز نیز در دسته بندی کلی دوره های مناسب هرس قرار می گیرند که در حالت اول (هرس زمستانه) بهتر است هرس فرم دهی و استحکام انجام شود و در حالت دوم یعنی هرس تابستانه بهتر است پس از برداشت محصولات اقدام به هرس باردهی کنید.
هنگام هرس زرشک باید مراقب بود که به تنه های درختان آسیبی نرسد و یا شاخه های جوان و سالمی که به تازگی جوانه زده اند به طور تصادفی قطع نشوند و در صورت امکان برش ها را مورب و عمودی انجام داد و در صورت امکان از خم شدن بی دلیل شاخه های درختچه زرشک اجتناب کنید تا درختان سالم و پربارتری داشته باشید.
زمان و نحوه هرس درخت زرشک