پشتیبانی نهالستان ۰۹۱۴۱۸۱۱۵۲۰
جهت دریافت مشاوره و یا خرید نهال ، کافیست روی یکی از راه های ارتباطی زیر کلیک نمایید.
Copyright Royalnahal © 2022
درخت مو یا انگور یکی از منحصر بفردترین درختان است که به دلیل طعم و تنوع میوه های منحصر به فرد و به دلیل تنوع زیاد و سازگاری با اکثر اقلیم ها و مناطق دارای وسعت زیادی است. درخت مو یکی از آن گیاهان بالارونده و پیچنده است که با پیچاندن موانع و اجسام سر راه خود به ارتفاعات بالا می رود و گاهی به 15 متر می رسد. این درخت 5000 سال قدمت دارد و یکی از درختچه های بومی آسیای صغیر و ایران است. کشور ما در کشت انگور و فرآورده های آن رتبه سوم جهان را دارد.
درختان مو مانند سایر درختان مثمر و میوه دار به روش های مختلفی تکثیر می شوند و پرورش دهندگان می توانند با خرید نهال از نهالستان های شناخته شده و مجهز، باغ های انگور خود را از طریق روش های تکثیر گسترش دهند.
درخت انگور به صورت جنسی و غیرجنسی تکثیر و نمو می کند، اما با توجه به نوع گونه و سازگاری بیولوژیکی آن در مناطق مختلف، برای داشتن نهال مناسب برای کاشت و رسیدن به ارتفاع، فروش و حداکثر سود تاکستان، مناسب ترین و مقرون به صرفه ترین روش انتخاب شود و در قسمت بعدی انواع روش های باروری را بررسی کرده و مناسب ترین آنها را بیان می کنیم.
تکثیر جنسی درخت مو با کمک بذرهای حاصل از گرده افشانی انجام می شود، این روش با هر نوع بذری قابل انجام است، اما معمولاً از این روش برای تولید ارقام جدید، اصلاح گیاهان و مطالعات ژنتیکی استفاده می شود. و این یکی از روش های تحقیقاتی و آزمایشگاهی است. برای به دست آوردن نهال از طریق تکثیر جنسی، دانه های سالم شسته شده و به مدت 24 ساعت در آب مقطر نگهداری شوند. سپس بستر انگور آماده می شود. این بستر باید در ظرفی باشد که هوا وارد آن نشود و حاوی پیت ماس و ماسه باشد زیرا خاصیت ضد قارچی پیت ماس از کپک زدن بذرها جلوگیری می کند.
این دانه ها را باید 2 تا 3 ماه در جای خنک مانند یخچال نگهداری کرد و خنک شوند. سپس بذرها را باید در زمانی که هوا گرم است به بستر سرد منتقل کرد تا بتوان در فصل بهار بذرها را کاشت.
برای دیدن انواع نهال انگور به صفحه خرید نهال انگور مراجعه نمایید
تکثیر غیرجنسی بسیار بهتر از تکثیر جنسی است و مورد استقبال کشاورزان قرار می گیرد، زیرا در این روش نهال های تولید شده مشابه شکل و مقاومت پایه مادر است. از جمله این روش ها می توان به قلمه زدن، پیوند زدن و خوابانیدن اشاره کرد.
در این روش نهال های انتخاب شده را باید از شاخه های سالم و بدون آلودگی انتخاب کرد و از قسمتی از شاخه در بستر خاک نزدیک ریشه مادر قرار داد. شاخه باید تا زمانی که رشد جوانه نمایان شود به گیاه مادری چسبیده و پس از جوانه زنی از گیاه مادری جدا شده و به طور جداگانه برای کشت به بستر جدید منتقل شود.در این روش تکثیر با استفاده از گیاه مادری تمامی خصوصیات باردهی به گیاه جدید منتقل می شود و نهال پرباری را شاهد خواهیم بود.
از جمله روش های پیوندی که برای تکثیر انگور انتخاب شده است، پیوند شکمی و پیوند اسکنه می باشد. روش پیوند و زمان جدا شدن شاخه های جوانه و همچنین دوره پیوند با توجه به تنوع پایه و اقلیم منطقه انجام می شود، جوانه مورد نظر در اسفند ماه جدا می شود و در اردیبهشت ماه عمل پیوند انجام می شود. در این فاصله زمانی( فاصله جداسازی تا پیوند) جوانه باید درون دستمال مرطوب در یخچال با دمای 4 درجه سانتیگراد نگهداری شود.
روش تکثیر انگور از طریق کشت بافت یکی از روشهای جدید آزمایشگاهی است که با دانش متخصصان گیاهان دارویی و جدیدترین روشهای آزمایشگاهی انجام میشود و میتوان آن را به بسیاری از تاکها تکثیر کرد. این روش تنها روشی است که که به کمک آن میتوان حتی از نهالهای آلوده به ویروس نهال انگور بسیار سالم و عاری از آفت را تولید کرد، اما این روش به دلیل هزینه بالا و نیاز به تجهیزات خاص اغلب در نهالستان های تولید درخت مو مورد استفاده قرار نمی گیرد.
پیوند یکی از موثرترین و رایج ترین روش های تکثیر درخت انگور است که بهترین زمان برای قلمه گیری از نهال مادری در اواخر زمستان و پاییز است. در فصل بهار به دلیل زمان رویش درختان و وجود برگ های سبز، شاخه ها دارای فتوسنتز و تنفس هستند، بنابراین به دلیل از دست دادن آب زیاد، برای بریدن مناسب نیست. نهال های یک ساله که در اواخر تابستان، قبل از برداشت کاشته می شوند، بهترین گزینه برای قلمه زدن هستند.
زیرا این شاخه ها به دلیل جوان بودن به انرژی زیادی برای ریشه نیاز ندارند و به دلیل ظرفیت بالا و بهترین انتخاب برای قلمه زدن می توانند با محیط جدید سازگار شوند. اندازه این برش ها باید به گونه ای باشد که قطر آن به اندازه یک مداد باشد و بیشتر نباشد چون بیشتر بودن قطر، باعث فقدان ریشه شود. ابعاد قلمهها نیز در موفقیت و گیرایی قلمه سهیم است.
قسمت انتهایی قلمه که روی زمین قرار می گیرد باید به صورت اریب بریده شود و قسمت بالایی آن صاف باشد. اریب بودن قسمت انتهایی باعث میشود سطح بیشتری جهت ریشه دهی و جذب آب وجود داشته باشد.این روش به دلیل صرفه اقتصادی و هزینه کم بهترین روش در تاکستان برای تکثیر درخت مو و انگور است.
با بررسی و مطالعه روشهای تکثیر انگور در اکثر نهالستانها، دریافتیم که سادهترین و مطمئنترین روش تکثیر، قلمه زدن درخت انگور است که در روش جنسی، خواب و کشت بافت از میزان موفقیت بالایی برخوردار است.رعایت نکات لازم در هنگام قلمه زدن باعث می شود نهال ها از کیفیت و مرغوبیت بالایی برخوردار باشند، بنابراین سطح دانش کشاورز در فرآیند قلمه زدن حائز اهمیت است، به همین دلیل اکثر کشاورزان سعی می کنند از نهالستان های معتبر در تولید و فروش نهال انگور رقم مورد نظر خود را انتخاب کنند.
روش های تکثیر درخت انگور