پشتیبانی نهالستان ۰۹۱۴۱۸۱۱۵۲۰
جهت دریافت مشاوره و یا خرید نهال ، کافیست روی یکی از راه های ارتباطی زیر کلیک نمایید.
Copyright Royalnahal © 2022
لکه چوب پنبه ای سیب یکی از رایج ترین انواع بیماری های درخت سیب و آفات حشرات در اکثر مناطق تولید سیب در جهان به ویژه اروپا و آمریکا است. در ایران بیشتر روی میوه سیب زرد لبنانی یافت می شود و در نتیجه قیمت، بازارپسندی و مدت نگهداری میوه در انبارها و سردخانه ها کاهش می یابد.
تشکیل لایه ای از بافت چوب پنبه که بیشتر شبیه شبکه است، روی سطح میوه سیب یکی از بارزترین علائم این بیماری است. قسمت چوب پنبه ای دقیقا به رنگ مازویی است که مایل به قهوه ای است.
لایه چوب پنبه عمدتاً گودی و اطراف ساقه ایجاد می شود، اما ممکن است قسمت های دیگر سیب را نیز به صورت لکه ای بپوشاند.
در انواع حساس مانند سیب گلدن، لایه چوب پنبه ای تمام سطح میوه را می پوشاند. وجود لکه های چوب پنبه ای سیب در تمام یا قسمتی از سطح میوه هایی که معمولاً بدون زنگ زدگی یا زنگار هستند، مانند زرد لبنان، دیده نمی شود. در این بیماری لایه چوب پنبه کاملا سطحی و پالپ سالم است.
بیماری لکه چوب پنبه ای بیشتر یک بیماری فیزیولوژیکی است که پس از یک سری تغییرات در بافت پوست میوه در مدت زمان کوتاهی پس از شکوفه دادن درخت رخ می دهد.به نظر می رسد 30 روز از گلدهی تا ریزش گلبرگ ها مصادف با دوره تشکیل و تکامل اپیدرم میوه (کوتیکول) باشد و حساس ترین دوره برای زنگار میوه می باشد.
وجود شرایط آب و هوایی خاص مانند بارندگی و رطوبت زیاد، قطرات باران یا قطرات شبنم روی میوه و دما، باعث رشد سلول های اپیدرمی (پوستک)میوه، تقسیم و افزایش بیش از حد معمول می شود و باعث پارگی کوتیکول می شود.در این حالت، کامبیوم چوب پنبه شکل می گیرد و در کوتیکول میوه فعال می شود و لایه ای از سلول های چوب پنبه ای را تشکیل می دهد که در آن کوتیکول می شکند. لایه چوب پنبه اثر محافظتی بر روی قسمت بدون پوست میوه دارد. به این زنگار، زنگار فیزیولوژیکی می گویند.
لازم به ذکر است که مهمترین عوامل موثر در بروز زنگار فیزیولوژیکی، آب آزاد و رطوبت بالا، دمای محیط و نوع ماده غذایی درخت است که در زیر به اختصار توضیح می دهیم.
آب نقش مهم و تعیین کننده ای در بروز زنگار دارد. این بیماری فقط در شرایط رطوبت زیاد و باران یا شبنم مکرر رخ می دهد.در مناطق خشک، بریدگی و پارگی پوست باعث زنگار نمی شود. در شرایط بسیار مرطوب، میوه سیب ممکن است یک کوتیکول بسیار نازک ایجاد کند یا اصلا کوتیکول نداشته باشد.
میوه در شب رشد می کند و دما روی آن کار می کند. نواحی با درجه حرارت بالا در شب (15 تا 20 درجه سانتیگراد) نسبت به مناطقی که شبهای سرد دارند بیشتر مستعد زنگار هستند. هوای سرد اغلب ضخامت کوتیکول را افزایش می دهد.
برای دیدن انواع نهال سیب به صفحه نهال سیب مراجعه نمایید
کودهای نیتروژنی که باعث رشد سلولی می شوند، شدت زنگار را نیز افزایش می دهند. میوه های درخت سیب که فسفر کافی دریافت می کنند کمتر مستعد زنگ زدگی یا همان زنگار هستند.
بسیاری از آفت کش ها مانند مس، ترکیبات گوگردی و برخی سموم آلی به ویژه به شکل امولسیون، برخی بیماری ها مانند سفیدک پودری، ویروس ها و باکتری ها نیز می توانند باعث زنگار شوند.
در مناطقی که بیماری ها بروز می کنند، تا حد امکان باید از واریته هایی که از نظر ژنتیکی به زنگار حساس نیستند و در برابر زنگار مقاوم هستند، مانند: Goldspur، Redspur و Sungold باید استفاده کرد.
از آفت کش هایی که می توانند به پوست میوه آسیب برسانند و باعث بیماری لکه چوب پنبه ای سیب شوند، استفاده نکنید. به خصوص پس از ریزش گلبرگ ها تا 6 هفته نباید از آن استفاده کرد.
امولسیون گوزایتون می تواند زنگار را تشدید کند، اما پودر وتابل هیچ عارضه ای ندارد. سموم مس و گوگرد محرک بروز زنگار هستند، اما کاپتان، سیمتین و کلتان نه تنها مضر نیستند، بلکه از شدت زنگار می کاهند.
از کود نیتروژن زیاد استفاده نکنید، تا حد امکان از کود فسفر استفاده کنید، هرس کردن درخت بهگونهای که موجب تهویه و خشک شدن سریع تاج پوشش درخت شود. همچنین عدم سمپاشی درختان در شرایط مساعد برای توسعه زنگار از دیگر اقدامات موثر در کاهش آسیب و بیماری زنگار می باشد.
بیماری چوب پنبه ای سیب